Ядките и семената са богати на хранителни вещества храни, съдържащи ненаситени

...
Ядките и семената са богати на хранителни вещества храни, съдържащи ненаситени
Коментари Харесай

Защо да накисваме суровите ядки и семената преди да ги консумираме?

Ядките и семената са богати на хранителни субстанции храни, съдържащи ненаситени мазнини и други биоактивни съединения: висококачествени растителн4 протеин, фибри, минерали, токофероли, фитостероли и фенолни съединения. Благодарение на неповторимия си състав, те повлияват удобно върху здравето. 
Прочетете още
Епидемиологичните изследвания свързват потреблението на ядки с понижена периодичност на коронарна болест на сърцето и камъни в жлъчката при двата пола и диабет при дамите. Също по този начин оказват удобни резултати върху хипертония, рак и инфектиране. Кръвното налягане, висцералното затлъстяване и метаболитният синдром също се оказват позитивно повлияни от потреблението на ядки. Така излиза наяве, че ядките имат удобно влияние върху доста сърдечно-съдови рискови фактори.

Суровите ядки и още повече суровите семена имат обилни равнища на фитинова киселина, форма на обвързван фосфор, която служи като физиологичен бранител и антиоксидант за растенията. Докато фитиновата киселина е потребна за опазване на семената до покълване, когато се употребява от хора, тя се свързва с минералите в стомашно-чревния тракт, причинявайки раздразнение и допринасяйки за евентуален недостиг на хранителни субстанции. Някои животни естествено създават съответни количества от ензима фитаза, с цел да разграждат това  антихранително вещество, само че при индивида не е по този начин, което води до проблеми с диетите, богати на фитати. 

Суровите ядки също съдържат доста количество ензимни инхибитори, които работят, с цел да предотвратят преждевременното покълване на ядките или семената в природата. И въпреки всичко тези ензимни инхибитори могат също по този начин да свързват минералите и да причинят храносмилателно напрежение при хората, които ядат ядки. Повечето изказвания, възхваляващи изгодите за здравето от суровите ядки и семена, са неточни, защото не регистрират обстоятелството, че доста от питателните субстанции, които съдържат, не могат да бъдат вярно усвоени в сурова форма.

Фитатите и ензимните инхибитори, които вършат ядките и семената толкоз сложни за мелене, могат елементарно да бъдат неутрализирани чрез накисване в солена вода и дехидратиране при ниска температура. Комбинацията от минерали и топлота работи за разграждане на дразнещите съединения, като в същото време резервира потребните мазнини и протеини. Много обичайни култури интуитивно са практикували тези способи на подготвяне, употребявайки морска вода и слънце.

Накиснатите ядки и семена имат по-мек, по-малко горчив усет от суровите. Те могат да бъдат по-лесни за мелене, което може да усили усвояването на някои хранителни субстанции. 

Колко време лишава накисването на ядки и семена?

Накисването на ядки и семена не е мъчно. Процесът на накисване е всъщност еднакъв за какъвто и тип ядки или семена, които са определени да бъдат приготвени, макар че времето варира леко, с цел да се съобрази с разликите в състава на мазнините, размера, текстурата и така нататък Традиционните накиснати ядки и семена се вършат, като се следват съществени стъпки:

1. Измерват се 4 чаши сурови, неосолени, органични ядки/семена в купа със междинен размер;

2. Покриват се с филтрирана вода, тъй че ядките да са потопени;

3. Добавя се 1-2 супени лъжици  сол;

4. Оставят се да престоят покрити за към 7 часа или цяла нощ;

5. Ядките/семената се изплакват, с цел да се отстранят остатъците от сол и се разпределят на един пласт върху решетка, с цел да изсъхнат.

 

 

Източник: puls.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР